Έθιμα Πάσχα στις Σποράδες

Διαφορετικές συνήθειες και έθιμα το Πάσχα στις Σποράδες

Ο εορτασμός του Πάσχα στην Ελλάδα είναι μεγάλος, καθώς αποτελεί σημαντική γιορτή στην Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία. Τα έθιμα είναι πολλά και διαφορετικά σε κάθε περιοχή της χώρας. Είναι κινητή γιορτή, χωρίς σταθερή ημερομηνία, όμως πάντα γιορτάζεται την άνοιξη. Η φύση ανθεί και παντού μοσχοβολά η Πασχαλιά, οπότε ποια καλύτερη στιγμή, ώστε να επισκεφθεί κάποιος τα ελληνικά νησιά και ιδιαίτερα, τις Σποράδες;

Τα κυριότερα νησιά είναι η Σκιάθος, η Σκόπελος, Αλόννησος και η Σκύρος, οι οποίες βρίσκονται σε σχετικά κοντινή απόσταση μεταξύ τους, ενώ οι καιρικές συνθήκες είναι τον περισσότερο χρόνο ήπιες. Τα χαρακτηριστικά των νησιών είναι τα κατάφυτα τοπία, οι όμορφες παραλιακές πόλεις, όπως επίσης και οι μοναδικές παραλίες με τη χρυσή άμμο και τα σμαραγδένια νερά, περιτριγυρισμένες από πλούσια βλάστηση. Κάθε νησί έχει πολύ διακριτή ταυτότητα, όπως και διαφορετικά έθιμα Πάσχα.

Σκιάθος

Στη Σκιάθο, την Μεγάλη Πέμπτη, τα παιδιά φτιάχνουν σταυρούς από καλάμια και δεντρολίβανο , τους κρατούν καθώς τραγουδούν το «σήμερα μαύρος ουρανός» και έπειτα τους πετούν στις στέγες των σπιτιών. Η περιφορά του Επιταφίου συμβαίνει τα ξημερώματα του Μεγάλου Σαββάτου, αντί για το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής. Οι πομπές των Επιταφίων των Τριών Ιεραρχών και της Παναγίας, των δύο ενοριών της Χώρας, συναντιούνται στις 4 το πρωί στην πλατεία. Έπειτα, ακολουθούν η μία την άλλη στα πλακόστρωτα σοκάκια.

Σκόπελος

Στη Σκόπελο, υπάρχουν πολλά μοναστήρια, όπου οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας λαμβάνουν χώρα σε κλίμα κατάνυξης. Την Μεγάλη Πέμπτη, οι εκκλησίες της Γλώσσας, αναπαριστούν τον σεισμό και τους θορύβους που συνέβησαν κατά τη Σταύρωση του Ιησού. Οι περιφορές των Επιταφίων των μοναστηριών του Τιμίου Προδρόμου και του Ευαγγελισμού, γίνονται το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, αντί για το βράδυ. Την Κυριακή του Πάσχα, οι περισσότεροι κάτοικοι ψήνουν κατσικάκι ή γίδα Σκοπέλου, τοπικής και φημισμένης καταγωγής.

Αλόννησος

Στην Αλόννησο, όλες οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας, λαμβάνουν χώρα στο Πατητήρι, καθώς υπάρχει μόνο ένας ιερέας. Την Κυριακή του Πάσχα, οι περισσότεροι κάτοικοι ψήνουν αγριοκατσικάκι, όπως και στην Σκόπελο, που είναι τοπικό και μοναδικό. Από το εορταστικό τραπέζι δεν λείπουν και κουραμπιέδες, που στην Αλόννησο σερβίρονται όλο το χρόνο, πέρα από τα Χριστούγεννα. Τη Δεύτερη μέρα του Πάσχα, οργανώνεται μεγάλο πανηγύρι για την γιορτή του Αγίου Γεωργίου. Υπάρχει φαγητό, χορός και προσφέρεται ρυζόγαλο, φτιαγμένο με γάλα από τους τοπικούς κτηνοτρόφους.

Σκύρος

Ο Άγιος Γεώργιος γιορτάζεται με τιμή και στη Σκύρο, καθώς αποτελεί πολιούχο της Χώρας, αλλά την Τρίτη μέρα του Πάσχα. Ο εορτασμός ξεκινά το βράδυ της Δεύτερης μέρας, όπου όλοι οι κάτοικοι συγκεντρώνονται στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, για τον μεγάλο Εσπερινό. Οι εορτασμοί περιλαμβάνουν έπειτα μουσική και κεράσματα.

Επομένως, τι θα λέγατε να δοκιμάζατε κάτι διαφορετικό φέτος το Πάσχα και να ζούσατε από κοντά όλα τα έθιμα; Ελάτε μαζί μας για ιστιοπλοΐα στις Σποράδες!

Επικοινωνήστε μαζί μας!

Sail With Us

Iasonos 82, Volos

+30 24213 0 4756

+30 6977 347 172

Share the Post:

Request Booking

Αίτηση Κράτησης