Ναυτοσύνη και Χριστούγεννα στην Ελλάδα – Πώς συνδέονται;

Seafaring and Christmas in Greece

Ανέκαθεν, οι παραδόσεις των λαών επηρεάζονταν από την καθημερινή τους ζωή, τις εργασίες και το περιβάλλον τους. Η Ελλάδα είναι μια χώρα περιτριγυρισμένη από μπλε, συνδεδεμένη με τη θάλασσα, επομένως αποτελεί και μια χώρα με δράση στη ναυτιλία. Διαθέτει μακρόχρονη ναυτική ιστορία, η οποία έχει φυσικά «χρωματίσει» και τα έθιμα.

Μέχρι το πρόσφατο παρελθόν, τουλάχιστον ένα άτομο κάθε νοικοκυριού εργαζόταν ως ναυτικός, με σκοπό να συντηρήσει την υπόλοιπη οικογένεια. Η ζωή στο καράβι δεν ήταν εύκολη, ενώ οι ευκαιρίες για επικοινωνία με τους συγγενείς, σπάνιες. Καθώς τα μικρά παιδιά περίμεναν τους αγαπημένους τους να επιστρέψουν σπίτι για τις γιορτές των Χριστουγέννων, χρησιμοποιούσαν όλη τους τη δημιουργικότητα και κατασκεύαζαν μικρά καραβάκια και βάρκες από απλά υλικά : ξύλο, χαρτί και σκοινί. Τα έπαιρναν μαζί τους καθώς τραγουδούσαν τα κάλαντα, ενώ χρησίμευαν και ως δώρο καλωσορίσματος για τους ναυτικούς που επέστρεφαν.

Επομένως, σταδιακά αυτά τα καραβάκια κι ο στολισμός τους με φωτάκια, καθιερώθηκαν σαν Χριστουγεννιάτικο έθιμο. Επιπλέον, λέγεται πως τα καραβάκια στολίζονταν ως «τάμα» για τον Άγιο Νικόλαο, προστάτη των ναυτικών, για ήρεμες θάλασσες την επόμενη χρονιά. Αποτελούσαν σύμβολο για κάθε οικογένεια, εκφράζοντας την αγάπη τους για τη θάλασσα και την ελπίδα τους για καλύτερο μέλλον.

Έπειτα από το 1833, το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο έγινε γνωστό στην Ελλάδα από τον Βασιλιά Όθωνα, που βρισκόταν τότε στην Ελλάδα. Ο στολισμός του σταδιακά κυριάρχησε έναντι του καραβιού, αλλά ευτυχώς το έθιμο των στολισμένων καραβιών δεν έχει εντελώς ξεχαστεί. Συχνά, οι νησιώτες κι οι κάτοικοι των παραθαλάσσιων περιοχών, συνεχίζουν να στολίζουν καραβάκια για τα Χριστούγεννα, ενώ αποτελούν και σύνηθες κομμάτι δημόσιου του στολισμού των πόλεων.

Πώς σας φαίνεται; Θα σκεφτόσασταν να στολίσετε καράβι φέτος, για αλλαγή;

Share the Post:

Request Booking

Αίτηση Κράτησης