Μετέωρα : Μια Επιβλητική Τοποθεσία Στη Θεσσαλία

Από τα βουνά της Πίνδου ως το Αιγαίο Πέλαγος, η περιοχή της Θεσσαλίας καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της ανατολικής-κεντρικής Ελλάδας. Εδώ, βρίσκεται ένα από τα πιο γοητευτικά και γραφικά σημεία της Ελλάδας : οι επιβλητικοί, με μοναστήρια στις κορυφές τους, βράχοι των Μετεώρων.

Τοποθεσία

Ένα πλήθος πέτρινων μονόλιθων κυκλώνουν περιμετρικά την πεδιάδα βόρεια της Καλαμπάκας, νότια στα βουνά της Πίνδου. Στα Μετέωρα μπορεί κανείς να φτάσει οδικώς με ΙΧ ή ΚΤΕΛ, ή ακόμη και με τρένο, καθώς υπάρχει σιδηροδρομικός σταθμός στην κοντινή πόλη της Καλαμπάκας.

Το μοναστηριακό σύμπλεγμα των Μετεώρων αποτελείται από μοναστήρια, χτισμένα σε πολύ ψηλούς, απόκρημνους βράχους, ένα φαινομενικά αδύνατο κατόρθωμα. Το τοπίο «κόβει την ανάσα». Οι βράχοι που σχηματίστηκαν από προϊστορικούς ποταμούς, σε συνδυασμό με τα «απόκοσμα» μοναστήρια, αποτελούν μνημείο στη δύναμη της φύσης και της πίστης.  Θεωρείται από τα πιο σημαντικά μοναστικά σημεία της Ελλάδας, ενώ συμπεριλαμβάνεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς, της UNESCO.

Ιστορία

Οι πρώτοι ερημίτες έφτασαν στους βράχους των Μετεώρων περίπου το 1.100 μ.Χ. και μέχρι το 1.500 μ.Χ., ιδρύθηκαν 24 μοναστήρια. Από τα 24 μοναστήρια αυτά που κτίστηκαν τη Βυζαντινή εποχή, μόνο 6 λειτουργούν σήμερα και είναι ανοιχτά στο κοινό.

Μοναστήρια

Πληθώρα ταξιδιωτών καταφθάνουν κάθε χρόνο, για να επισκεφθούν τα εντυπωσιακά μοναστήρια στις κορυφές των βράχων. Το μεγαλύτερο και πιο γνωστό, είναι το Μεγάλο Μοναστήρι. Διαθέτει μοναδική αρχιτεκτονική, ενώ από εκεί αναδεικνύεται η πανέμορφη θέα της κοιλάδας. Εναλλακτικά, αν θέλετε να επισκεφθείτε ένα πιο ήσυχο μοναστήρι, μπορείτε να διαλέξετε το Μοναστήρι του Αγίου Στεφάνου.

Δραστηριότητες

Παρολ’ αυτά , τα παραδοσιακά μοναστήρια δεν είναι ο μοναδικός λόγος που οι επισκέπτες συρρέουν στην περιοχή. Σκοπός πολλών, είναι η πεζοπορία και η αναρρίχηση. Υπάρχουν διαδρομές που ικανοποιούν τους αθλούμενους κάθε επιπέδου, τόσο τους αρχάριους, όσο και τους εξοικειωμένους.

Επομένως, πριν ή έπειτα από το ταξίδι σας με σκάφος και καθώς εξερευνείτε την περιοχή μας, αναμφίβολα σας προτείνουμε να συνδυάσετε και μια επίσκεψη στα όμορφα Μετέωρα!

Share the Post:

Request Booking

Αίτηση Κράτησης