Η μεσογειακή μέδουσα ή αλλιώς γνωστή ως τηγανιτό αυγό έχει κάνει και φέτος την εμφάνισή της στις ελληνικές θάλασσες.
Παράλληλα, έχει παρατηρηθεί έντονα το φαινόμενο πολλοί λουόμενοι να τις βγάζουν εκτός με αποτέλεσμα να τις σκοτώνουν. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει αναπτυχθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μία προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το συγκεκριμένο είδος και γιατί δεν πρέπει να αφαιρείται από το φυσικό του περιβάλλον, τη θάλασσα.
Πάμε λοιπόν να τις γνωρίσουμε καλύτερα; Να δούμε τα θετικά που προσφέρουν στα νερά της Μεσογείου και γιατί δεν πρέπει να τις σκοτώνουμε;
Λεπτομέρειες
Το συγκεκριμένο είδος ονομάζεται Cotylorhiza tuberculata ή αλλιώς μεσογειακή μέδουσα, σαλούφα ή τηγανιτό αυγό εξαιτίας του σχήματός του και διακρίνεται για τα εντυπωσιακά πλοκάμια του με τα έντονα χρώματά τους. Διαφέρει από τις τσούχτρες (Pelagia Noctiluca) και δεν είναι τοξικό για τον άνθρωπο. Η διάμετρός τους μπορεί να φτάσει τα 40 εκατοστά, αλλά συνήθως κυμαίνεται γύρω στα 17. Αυτό που την χαρακτηρίζει είναι η αυτόνομη κίνησή της μέσα στο νερό που την καθιστά ικανή να κινείται χωρίς να επηρεάζεται από τα θαλάσσια ρεύματα.
Οι μεσογειακές μέδουσες κάνουν την εμφάνισή τους από τα τέλη Ιουλίου μέχρι και τις αρχές του Οκτώβρη, ενώ είναι είδος αρκετά κοινό στις θάλασσες της Μεσογείου, της Αδριατικής και του Αιγαίου.
Διατροφή
Τρέφονται με τον συνδυασμό φυτοπλαγκτόν και ζωοπλαγκτόν και με μικρά θαλάσσια είδη, ενώ αποτελούν καταφύγιο για μικροοργανισμούς (όπως φύκια) και για νεαρά ψάρια, τα οποία «κρύβονται» μέσα στα πλοκάμια της.
Οφέλη
Κάνουν πολύ σημαντική δουλειά και προσφέρουν αρκετά οφέλη στο περιβάλλον και τις θάλασσες, μεταξύ των οποίων καθαρίζουν το πλαγκτόν και προστατεύουν το γόνο των ψαριών από τους κινδύνους και την αλιεία.
Είναι εντελώς ακίνδυνη για τον άνθρωπο, δεν τσιμπάει ούτε είναι τοξική για το δέρμα. Μπορείτε να κολυμπήσετε άφοβα δίπλα της.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, καλό είναι να μην απομακρύνουμε το συγκεκριμένο είδος από τη θάλασσα και να παραμένει στο φυσικό του περιβάλλον προκειμένου να κάνει τη δουλειά, για την οποία είναι προορισμένο.
Αφήνοντας τη χλωρίδα και την πανίδα ήσυχα απολαμβάνουμε όλοι ένα πιο ισορροπημένο περιβάλλον και καλύτερες θάλασσες. Ας τα προστατέψουμε!