Ιστιοπλοΐα ως άθλημα

Πολλοί έχουμε στο νου μας την ιστιοπλοΐα ως ένα χόμπι, καθαρά για ψυχαγωγία ή κοινωνικούς σκοπούς. Η αλήθεια είναι πως η πραγματικότητα βρίσκεται κάπου στη μέση.

Η ιστιοπλοΐα ως άθλημα είναι ένα σημαντικό κομμάτι  του αθλητισμού και ειδικά τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει σημαντική άνοδο. Σύμφωνα με στοιχεία, η αγωνιστική ιστιοπλοΐα είναι το τρίτο κυρίαρχο άθλημα στον ναυταθλητισμό, μετά την κολύμβηση και την κωπηλασία. Ακόμη, περιλαμβάνεται και στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Πώς ορίζεται η ιστιοπλοΐα και τι περιλαμβάνει;

Η ιστιοπλοΐα λοιπόν είναι άθλημα που περιλαμβάνει ένα σκάφος, το οποίο χρησιμοποιεί τον άνεμο για την κίνησή του. Αναφέρεται ότι εμφανίστηκε πρώτα στην Ολλανδία. Βέβαια, έγινε ιδιαίτερα γνωστό στην Αγγλία εξαιτίας του Βασιλιά Καρόλου Β’ που το μετέφερε στη γενέτειρά του στα μέσα του 17ου αιώνα, μετά την εξορία του.
Από την Αγγλία, η ιστιοπλοΐα έγινε ευρέως γνωστή. Ταυτόχρονα, από το 1851 πραγματοποιούνται παγκόσμιοι αγώνες για την ανάδειξη των καλύτερων ιστιοπλόων του κόσμου.

Τύποι ιστιοπλοϊκών αγώνων

Σε πιο συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν αποκλειστικά το άθλημα, υπάρχουν διάφοροι τύποι αγώνων και διαφορετικά είδη σκαφών για ιστιοπλοΐα. Γενικότερα, οι αγώνες χωρίζονται σε: fleet, το οποίο περιλαμβάνει το πολύ τέσσερα σκάφη, σε match που αφορά τον συναγωνισμό μεταξύ δύο σκαφών για την ταχύτητά τους και σε ομαδικό που περιλαμβάνει δύο ομάδες που η καθεμία έχει από τρία σκάφη.

Είδη σκαφών ιστιοπλοΐας

Για παράδειγμα, ο Νίκος Κακλαμανάκης που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα και το ασημένιο στην Αθήνα, αγωνίστηκε με σκάφος Λέχνερ (Lechner) Α390, ενώ η Σοφία Μπεκατώρου και η Αιμιλία Τσουλφά κατέκτησαν παγκόσμιο στις γυναίκες και χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς της Αθήνας με είδος σκάφους 470. Μεταξύ άλλων, κάποια ακόμα είδη σκαφών είναι τα φινν, σταρ, σόλινγκ, 420, λάιτινγκ και μερικά ακόμα.

Ειδικά τα τελευταία χρόνια, η αγωνιστική ιστιοπλοΐα ανθεί στην Ελλάδα, κυρίως λόγω των μοναδικών γεωγραφικών και μετεωρολογικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα. Μάλιστα, η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις πιο κυρίαρχες δυνάμεις της Ευρώπης.

Share the Post:

Request Booking

Αίτηση Κράτησης